reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 589]

Śledzie po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie są pyszne i wręcz uzależniające, przynajmniej mnie, miałam problem z zaprzestaniem "próbowani" choć na drugi dzień, po tak zwanym przegryzieniu są jeszcze lepsze.

Śledzie po cygańsku

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 6-7 płatów śledziowych matias

 

 

 

  • 1 duża cebula

 

  • 4 łyżki ketchupu ( u mnie domowej roboty)

 

  • 1 kopiata łyżka ostrej musztardy- np rosyjskiej

 

  • 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego

 

  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku

Przygotowanie ślidzi

Śledzie po cygańsku
ja miałam śledzie małosolne i opuściłam moczenie

Jeżeli mamy mocno solone śledzie to moczymy je 2 godziny, odcedzamy i suszymy.

Śledzie w kawałki 2 cm i przekładamy do warzyw.

przygotowanie

Śledzie po cygańsku
ogórki i paprykę kroimy tak jak lubimy- kosteczkę lub paseczki

Ogórki kiszone, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. lub w paseczki- według upodobań:)

wykończenie

Śledzie po cygańsku
ketchup powinien być ostry, ale zawsze używamy takich dodatków jakie lubimy

Ketchup, olej i musztardę mieszamy na jednolity sos, dodajemy do sałatki.

Całość mieszamy, dosmaczamy ew, cukrem i odstawiamy do przegryzienia się ( najlepiej na noc) do lodówki.

Pysznie smakuje z pajdą dobrego chleba :)

Smacznego.