mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Surówka z kapusty, marchwi i jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, prosta do wykonania surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty, marchwi i jabłka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kapusty, marchwi i jabłka

 

  • mała kapusta pekińska lub pół dużej główki
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 3 łyż. oleju
  • 1 łyż. majonezu

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty, marchwi i jabłka
Cytrynę parzę, osuszam, ścieram skórkę, a z cytryny wyciskam sok, odstawiam.
Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do dużej miski i odstawiam. W międzyczasie jabłko myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Skrapiam starte jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewki myję, obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach na tarce.
Do poszatkowanej kapusty dodaję starte jabłko i startą marchewkę, mieszam.
Cebulę obieram, drobno siekam, dodaję do warzyw do miski, mieszam.
Na koniec doprawiam surówkę solą, pieprzem i cukrem, łączę z olejem i majonezem, dokładnie mieszam. Doprawiam ewentualnie sokiem z cytryny. Posypuję startą skórką z cytryny.
Surówka z kapusty, marchwi i jabłka
Jabłko i marchewki obieram, ścieram na tarce, jabłko na większych oczkach, a marchew na mniejszych
Surówka z kapusty, marchwi i jabłka
Na koniec surówkę doprawiam majonezem i olejem, mieszam