KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Surówka z kapusty pekińskiej 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna do obiadu oraz na małą przekąskę. Polecam!

Surówka z kapusty pekińskiej 5

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej 5

 

  • jedna średniej wielkości kapusta pekińska
  • cytryna
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • por
  • ćwiartka selera (korzeń)
  • świeży koperek lub pietruszka
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek
  • cukier, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej 5
Kapustę pekińską szatkujemy drobniutko. Najszybciej zrobimy to przy pomocy dużej tarki lub dużego noża. Wrzucamy ją do dużej miski, w której bez problemu będziemy mogli mieszać składniki. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. mniej niż pół szklanki. Zalewamy kapustę i dodajemy cukier- około łyżeczki oraz sól i pieprz - po szczypcie. Wlewamy też trzy duże łyżki oliwy z oliwek. Marchewkę myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Por, papryka i cebula muszą zostać drobno posiekane. Wszystko mieszamy razem ze sobą i zdobimy posiekanym świeżym koperkiem lub natka pietruszki. Smacznego!