dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Surówka z kapustynymi na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta do przygotowania surówka w której zamiast blanszowac kapustnych warzyw lekko podgotowałam je na parze, dzięki czemu stały się bardziej lekkostrawne.

Surówka z kapustynymi na parze

Składniki:

Surówka z kapustynymi na parze

 

  • plaster czerwonej kapusty
  • kilka różyczek brokuła
  • marchew
  • łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 3 łyzki jogurtu
  • 2 łyzki kopru posiekanego
  • pół łyżeczki mielonego ostropestu
  • sól himalajska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapustynymi na parze
Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Kapuste i brokuła obgotowujemy na parze 5 minut. Studzimy lekko i siekamy drobno. Warzywa mieszamy z olejem lnianym tłoczonym na zimno, posiekanym koprem ogrodowym i jogurtem naturalnym oraz ostropestem. Doprawiamy do smaku sola najzdrowiej himalajską i pieprzem. 

Tagi:

kapusta