migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1220]

Surówka z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne surówki wychodzą ze świeżej kapusty jednak surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny.

Surówka z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcinąć i posiekać, przełożyć do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub posztkować na sztkownicy do kapusty.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodac do kapusty, dodać także natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki.

Solidnie skropić olejem i jeszcze raz wymieszać.
Surówka z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcinąć i posiekać, przełożyć do miski.
Surówka z kiszonej kapusty
Paprykę oczyścic z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub posztkować na sztkownicy do kapusty.
Surówka z kiszonej kapusty
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.