Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Surówka z marchewki i żółtego sera

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cebulę można zastąpić porą a majonez jogurtem naturalnym.

Surówka z marchewki i żółtego sera Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z marchewki i żółtego sera

 

  • 3 marchewki
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z marchewki i żółtego sera
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i pierzem, wymieszać. Odłożyć na jedną godzinę w chłodne miejsce. Podawać jako dodatek do mięsa i ziemniaków.
Surówka z marchewki i żółtego sera
Marchewkę do surówki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Surówka z marchewki i żółtego sera
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku.