ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Świeża surówka z ogórków sałatkowych, czerwonej ,słodkiej papryki oraz natki pietruszki. W sam raz do dań mięsnych oraz ryb.

Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki

 

  • 1 duża czerwona słodka papryka
  • 3 średniej wielkości ogórki sałatkowe
  • mały pęczek natki pietruszki
  • niecałe pół szklanki wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki
Trzy ogórki średniej wielkości dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy nożem w plasterki albo szatkujemy na tarce. Z dużej czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, miąższ papryki kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki wraz z papryką solimy i czekamy z 15 minut aż troszkę zmiękną. Natkę pietruszki kroimy na drobno i dodajemy do osolonych warzyw. Do szklanki wlewamy niecałe pół szklanki wody, 1 łyżeczkę octu i dodajemy dwie łyżeczki cukru. Na koniec wlewamy łyżkę oleju słonecznikowego. I taką mieszanką zalewamy nasze warzywa.
Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki
Umyte i obrane ogórki kroimy w plasterki.
Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki
Czerwoną, słodką paprykę kroimy w kostkę.
Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki
Natkę świeżej pietruszki kroimy na drobno.
Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki
Z wody octu cukru i oleju robimy zalewę do naszej surówki.