migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1248]

Surówka z pora i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kolejny pyszny dodatek do obiadu - surówka z dwóch składników. Por dominuje ale słodka marchewka nieco łagodzi jego intensywny smak.

Surówka z pora i marchewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z pora i marchewki

 

  • 500 g porów, biała i jasnozielona część
  • 500 g marchewki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Surówka z pora i marchewki
Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w półplastry. Pokrojone pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły.

W tym czasie obrać marchewkę i zestrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli por puścił dużo soku to go odlać. Dodać startą marchewkę i wymieszać.

Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły. 
Surówka z pora i marchewki
Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w półplastry. Pokrojone pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły.
Surówka z pora i marchewki
W tym czasie obrać marchewkę i zestrzeć na tarce o grubych oczkach.
Surówka z pora i marchewki
Pory dokładnie wymieszać ze startą marchewką
Surówka z pora i marchewki
Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły.

Tagi:

pory marchewka