kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 539]

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną surówkę z roszponki z warzywami. Sos koperkowy przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego i pokrojonego koperku. Polecam.

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym

 

  • 2 garście roszponki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Roszponkę przekładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Zielony koperek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo drobno.

Do miseczki przekładamy jogurt i koperek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Do miski przekładamy roszponkę i pokrojone warzywa, polewamy przygotowanym sosem koperkowym i mieszamy.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Umytą roszponkę przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Umytą czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Do miseczki przekładamy składniki na sos koperkowy i mieszamy.

Tagi:

sałatka