Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Roszponka z majonezem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Surówka to niezbędny dodatek do dania z mięsem. Roszponka z rzodkiewką i selerem smakuje wyśmienicie.

Roszponka z majonezem

Składniki:

Roszponka z majonezem

 

  • 10 dag roszponki
  • 0,5 pęczka rzodkiewki
  • 0,5 słoiczka selera marynowanego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Roszponka z majonezem

ETAP 1:

Roszponka z majonezem
Przygotowane składniki na surówkę włożyć do miski.

Roszponkę dokładnie umyć, osuszyć i porwać na kawałki.
Seler wyłożyć na sito, osączyć, umytą rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

ETAP 2:

Roszponka z majonezem
Starte na tarce jabłko połączyć z warzywami.

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do miski z warzywami, oprószyć szczyptą soli, cukru i pieprzu.

ETAP 3:

Roszponka z majonezem
Wszystkie składniki surówki wymieszać z majonezem.

Połączyć z majonezem, wymieszać, posypać płatkami migdałowymi. Podawać od razu po przygotowaniu.