marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Surówka z rzodkiewek i porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nadszedł czas na surówki,bo im więcej dnia i słońca,tym większa chęć na przygotowywanie świeżych dodatków do dań jak rzodkiewki, sałata,por.

Surówka z rzodkiewek i porów

Składniki:

Surówka z rzodkiewek i porów

 

  • 1 por,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 1 jogurt naturalny grecki
  • 1 cebula czerwona sałatkowa,
  • saszetka oliwy do sałatek w dowolnym smaku,
  • 1-2 łyżki do rozcieńczenia oliwy,
  • sok z cytryny(bez pestek),
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewek i porów
Por i rzodkiewki oczyścić, opłukać oraz pokroić na plasterki, a nawet zetrzeć na hebelku w tarce. Z pora białą część dać do surówki. Wsypać do salaterki składniki warzywne, skropić sokiem z cytryny świeżej, wybierając łyżeczką pestki. Oliwę do sałatek rozcieńczyć w szklance z 1-2 łyżkami zimnej wody i wlać do salaterki,a potem zalać jogurtem greckim. Posolić i wymieszać. Podawać surówkę z młodymi ziemniakami z wody oraz kotletem lub pieczenią wieprzową.