monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pekinka z porem oraz octem balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna propozycja na surówkę z pekinki,pyszna zdrowa i łatwa w przygotowaniu,serdecznie polecam:)

Pekinka z porem oraz octem balsamicznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pekinka z porem oraz octem balsamicznym

 

  • 600 g kapusty pekińskiej
  • 150 g pora
  • 1 pomarańczowa mini papryczka
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki koperku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Pekinka z porem oraz octem balsamicznym
Kapustę drobno poszatkować i opłukać. Odsączyć z wody. Przełożyć do dużej miski. Por pokroić w krążki i także opłukać oraz osuszyć. Dodać do kapusty. Wymieszać. Wsypać 1 łyżeczkę soli,wymieszać z pekinką i porem a następnie w palcach kilka razy zgnieść warzywa. Przykryć i odstawić na około 30 minut. W między czasie rzodkiewkę umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć i razem ze skórka pokroić go w kostkę średniej wielkości. Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę przekroić na pół a połówki pokroić w paseczki. Natkę oraz koperek drobno posiekać i dodać do warzyw. Kapustę z porem odcisnąć ze soków i przełożyć do miski z reszta warzyw. Wymieszać. Doprawić solą ( ale ostrożnie bo kapusta może być dosyć słona) oraz pieprzem,wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać ocet z oliwa oraz cukrem i przelać do warzyw. Po raz ostatni wymieszać i odłożyć na 30-45 min do lodówki.
Pekinka z porem oraz octem balsamicznym
pokrojoną pekinkę wymieszać z porem i solą i odłożyć na 30 minut
Pekinka z porem oraz octem balsamicznym
sprawione rzodkiewki pokroić w małą kostkę
Pekinka z porem oraz octem balsamicznym
dodać pokrojonego ogórka oraz natkę i koperek
Pekinka z porem oraz octem balsamicznym
kapustę z porem odcisnąć i przełożyć do miski z warzywami

Tagi:

pory