mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzeźwiająca, lekka, zdrowa, bogata w witaminy, bardzo wiosenna sałatka. W smaku słodko-kwaśna, jak dla mnie idealna :)

Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej

 

 

  • Dressing:
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej
Sałatę myję, dokładnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Jabłka myję, nie obieram ze skórki i kroję w cienkie plasterki, umieszczam je w miseczce i skrapiam dość obficie sokiem wyciśniętym z cytryny. Czerwoną cebulę obieram i drobno siekam. Rzodkiewki myję, obieram i kroję w plasterki.
Na półmisek wykładam pokrojone warzywa i plasterki jabłka.
Przygotowuję dressing: W niewielkim słoiczku umieszczam wszystkie składniki dressingu i dokładnie mieszam (wstrząsając): ocet z oliwą, cukrem oraz solą.
Tuż przed podaniem sałatkę polewam sosem.
Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej
Cebulę obieram i drobno siekam, rzodkiewkę kroję w plasterki
Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej
Sałatę myję, osuszam dokładnie i kroję na kawałki
Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej
Jabłka myję dokładnie i kroję ze skórką w plasterki
Surówka z rzodkiewek, jabłek i czerwonej
W słoiczku lub szklaneczce robię dressing