Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z selera i gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Surówka z selera z dodatkiem gruszki, marchewki i żurawiny jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa do zrobienia.

Surówka z selera i gruszki

Składniki:

Surówka z selera i gruszki

 

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i gruszki

ETAP 1:

Surówka z selera i gruszki
Obrany i starty seler skropić sokiem z cytryny.

Seler obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i od razu wymieszać z sokiem z cytryny.

ETAP 2:

Surówka z selera i gruszki
Marchew obrać, zetrzeć, połączyć z selerem.

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do miski z selerem.

ETAP 3:

Surówka z selera i gruszki
Żurawinę, seler, marchewkę i gruszkę włożyć do miski.

Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, połączyć z selerem, marchewką i żurawiną.

ETAP 4:

Surówka z selera i gruszki
Do przygotowanej surówki dodać jogurt i przyprawy.

Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z musztardą i jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.