Sposób przygotowania:
Udka zapiekane z selerem i seremEtap 1
Udka podzielić na porcje. Z mięsa usunąć skórę i kości.
Etap 2
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego sos teriyaki, zioła, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 3
Kawałki mięsa dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Etap 4
Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Etap 5
Dodać do niej tarty seler, chwilę razem podsmażać. Jak seler zacznie się rumienić, dodać do niego pół szklanki wody, trochę soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Etap 6
Zamarynowane mięso podsmażyć na oleju po kilka minut z obu stron. Następnie mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
Etap 7
Na wierzchu rozłożyć duszony seler i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.
Etap 8
Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut.