Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 782]

Surówka z selera z rodzynkami i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Surówka jest przepyszna i uwielbiam podjadać ją w wersji solo, ale rewelacyjnie też komponuje się daniami mięsnymi.

Surówka z selera z rodzynkami i brzoskwinią

Składniki:

Surówka z selera z rodzynkami i brzoskwinią

 

  • 1 seler (średni)
  • 3-4 połówki brzoskwini z puszki
  • 1 garść rodzynek (solidna)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • cukier, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z selera z rodzynkami i brzoskwinią
Rodzynki należy sparzyć, czyli na kilka minut zalać wrzątkiem.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Obranego selera drobno posiekać lub zetrzeć na średnich oczkach tarki. skropić sokiem z cytryny i delikatnie posolić.

Majonez połączyć z jogurtem.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Sałatkę doprawić według własnego smaku i wstawić do lodówki, aby smaki "się przegryzły".