ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Buraczki z jabłkiem zasmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie buraczki bardzo lubimy do wielu potraw mięsnych, gulaszów, równiez do placków ziemniaczanych.

Buraczki z jabłkiem zasmażane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki z jabłkiem zasmażane

 

  • buraki czerwone podłużne 1 kg,
  • woda 2 litry,
  • smalec domowy ze skwarkami lub taki z kostki 2 łyżki czubate,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • cukier 4 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka płaska,
  • pieprz mielony - do smaku,
  • ocet winny z czerwonych winogfron 2 łyżki,
  • mąką tortowa 1 łyżka czubata

Sposób przygotowania:

Buraczki z jabłkiem zasmażane
Buraki podłużne dobrze umyć, ściąć końcówki, włożyć do szybkowara, wlać wodę i gotować po zasyczeniu pary 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.

Buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego.

Obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski.

W rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto.

Dodać starte buraki z jabłkiem, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia.
Buraczki z jabłkiem zasmażane.
Starte na grubszych oczkach jabłko ze skórką.
Buraczki z jabłkiem zasmażane.
Cebula podsmażana z cukrem jest zawsze dobra.