Sposób przygotowania:
Buraczki z jabłkiem zasmażane
Buraki podłużne dobrze umyć, ściąć końcówki, włożyć do szybkowara, wlać wodę i gotować po zasyczeniu pary 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego.
Obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski.
W rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto.
Dodać starte buraki z jabłkiem, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia.
Buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego.
Obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski.
W rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto.
Dodać starte buraki z jabłkiem, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia.