Sposób przygotowania:
Świąteczna 'herbata' żurawinowa
Żurawinę myjemy i zalewamy wodą w ilości 2,5l. Dodajemy przyprawy: cynamon, goździki, anyż i kardamon. Gotujemy na małym ogniu przez ½ h. Z umytych ciepłą wodą pomarańczy i cytryn obieraczką do warzyw delikatnie obieramy skórkę.
Z owoców wyciskamy sok. Sok i skórkę dodajemy do wywaru żurawinowego i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy do smaku cukrem białym, trzcinowym, miodem lub stewią. Odstawiamy na około godzinę, aby aromaty przypraw się przeszły.
Przed podaniem podgrzewamy.
Z owoców wyciskamy sok. Sok i skórkę dodajemy do wywaru żurawinowego i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy do smaku cukrem białym, trzcinowym, miodem lub stewią. Odstawiamy na około godzinę, aby aromaty przypraw się przeszły.
Przed podaniem podgrzewamy.
SylaUla