kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Świąteczna 'herbata' żurawinowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna i lekko kwaśnawa 'herbata' z żurawiny. Kwintesencja zimowej atmosfery z korzenną nutą.

Świąteczna 'herbata' żurawinowa

Składniki:

Świąteczna 'herbata' żurawinowa

podstawowe

Sposób przygotowania:

Świąteczna 'herbata' żurawinowa
Żurawinę myjemy i zalewamy wodą w ilości 2,5l. Dodajemy przyprawy: cynamon, goździki, anyż i kardamon. Gotujemy na małym ogniu przez ½ h. Z umytych ciepłą wodą pomarańczy i cytryn obieraczką do warzyw delikatnie obieramy skórkę.

Z owoców wyciskamy sok. Sok i skórkę dodajemy do wywaru żurawinowego i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy do smaku cukrem białym, trzcinowym, miodem lub stewią. Odstawiamy na około godzinę, aby aromaty przypraw się przeszły.

Przed podaniem podgrzewamy.