kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do drugiego dania. Przygotowanie takich buraczków jest szybkie i proste. Polecam.

Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło

 

  • 50 dag ugotowanych buraczków
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka ze sporym czubkiem masła
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło
Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, ścieramy na tarce. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy przez kilka minut cebulkę. Dodajemy starte jabłko i buraczki, cały czas mieszamy i smażymy przez około 5 minut.

Na samym końcu wsypujemy sól, cukier, pieprz i dodajemy sok z cytryny do smaku.

Przesmażamy przez kilka minut aż płyn odparuje.
Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło
Jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej.
Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło
Pokrojoną cebulę smażymy na rozpuszczonym maśle.
Buraczki zasmażane z jabłkiem na ciepło
Wszystkie składniki przesmażoną na patelni.