Sposób przygotowania:
Świąteczna sałatka z szynką
Warzywa ( marchew , pietruszkę , seler i ziemniaki ) umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać .Ugotować na twardo jajka ( gotować 5 minut i zostawić do ostygnięcia w wodzie ) .Obrać ze skorupek .
Pokroić ugotowane warzywa , jajka i korniszony w drobną kostkę .Proponuję dla ułatwienia kroić zaczynając od ziemniaków . Wsypać je pokrojone do miski i polać olejem zmieszanym z musztardą . Delikatnie wymieszać by pokryły się tłuszczem . Potem kroić resztę wsypując warstwami . Odsączyć groszek i wsypać do sałatki .
Szynkę kroić zależnie od upodobania albo w drobną kostkę albo w plastry a potem w paseczki ( ja tak wolę ) .
Zamieszać wszystkie składniki . Dokładać po łyżce majonez i mieszać tak by sałatka miała konsystencję jaką lubimy ( resztę majonezu możemy rozsmarować po wierzchu sałatki jeśli zostanie ) . Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem .
Zostawić na kilka godzin w lodówce by nabrała smaku .
Pokroić ugotowane warzywa , jajka i korniszony w drobną kostkę .Proponuję dla ułatwienia kroić zaczynając od ziemniaków . Wsypać je pokrojone do miski i polać olejem zmieszanym z musztardą . Delikatnie wymieszać by pokryły się tłuszczem . Potem kroić resztę wsypując warstwami . Odsączyć groszek i wsypać do sałatki .
Szynkę kroić zależnie od upodobania albo w drobną kostkę albo w plastry a potem w paseczki ( ja tak wolę ) .
Zamieszać wszystkie składniki . Dokładać po łyżce majonez i mieszać tak by sałatka miała konsystencję jaką lubimy ( resztę majonezu możemy rozsmarować po wierzchu sałatki jeśli zostanie ) . Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem .
Zostawić na kilka godzin w lodówce by nabrała smaku .