gabix

gabix

Kucharz
[Przepisów: 10]

Świnka drożdżówka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świnka drożdżówka

Świnka drożdżówka

Składniki:

Świnka drożdżówka

 

  • 1/2 kg mąki
  • 35g drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 70g cukru królewskiego
  • 2 jaja
  • 70g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu np. cytrynowego, waniliowego
  • 1-2 jaja (żółtka i białka osobno)

 

  • powidła, marmolada, nutella lub inne nadzienie

Sposób przygotowania:

Świnka drożdżówka
Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20-30minut. Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja.Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykrajać koła na buzie (8-10cm) a kieliszkiem kółeczka na ryjek (4-5cm). Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia) Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem ryjek i uszka. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozmąconym z łyżką mleka żółtkiem. Piec w 190-200stopniach ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić i zrobić oczy z lukru, białej i ciemnej czekolady lub pisakami do tortów.