Sposób przygotowania:
Swojski dżem z truskawek
Owoce- truskawki przebrać, usunąć uszkodzone, usunąć szypułki i umyć owoce pod bieżącą wodą. Przygotowane truskawki włożyć do szerokiego rondla i zasypać cukrem- kryształem, dolać wody i na małym ogniu rozgotować truskawki w małej ilości wody, gdy woda odparuje na bieżąco należy uzupełniać brak wody. Następnie należy dusić truskawki na małym ogniu, cały czas mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Pod koniec dodajemy do truskawek żelfix, mieszamy icałość trzymamy na ogniu około 15 minut. Gotowy dżem z truskawek przekładamy do słoiczków, wycieramy brzegi w słoiczkach i szczelnie zamykamy. Szczelnie zamknięte słoiczki wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, po czym wyjmujemy słoiczki i odwracamy do góry dnem, następnie studzimy i wynosimy je do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.