Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Syrop imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Rozgrzewający dodatek przede wszystkim do herbaty, ale wyśmienicie smakuje również z piwem. Zarówno na ciepło jak i na zimno.

Syrop  imbirowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Syrop imbirowy

 

  • 50g świeżego imbiru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Syrop imbirowy
Korzeń imbiru obrać ze skórki. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki. Pokroić na plasterki. Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować przez 10min. Po tym czasie dolać sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu przez około 45min, aż syrop nabierze złocistego koloru. W tym czasie starać się jak najmniej mieszać, gdyż cukier się będzie karmelizował na ściankach garnka. Gorący syrop przelać do słoiczków. Smacznego!
Syrop  imbirowy
Pokrojony imbir gotować w wodzie przez 10min.
Syrop  imbirowy
Do wywaru imbirowego dodać sok z cytryny i cukier.
Syrop  imbirowy
Gotować na małym ogniu, aż syrop nabierze złocistego koloru.