Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Naleśniki z dynią w sosie imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki z charakterem - pyszne połączenie dyni z imbirem.

Naleśniki z dynią w sosie imbirowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z dynią w sosie imbirowym

 

  • NADZIENIE:
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,
  • 100 g sera białego,
  • 1,5 łyżki cukru
  • SOS IMBIROWY:
  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • NALEŚNIKI:
  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dynią w sosie imbirowym
Dynię obieramy i usuwamy z niej miękki miąższ, pestki - kroimy w drobną kostkę. Tak pokrojoną dynię gotujemy na parze około 20 minut, studzimy. W tym czasie przygotowujemy sos imbirowy. Imbir ścieramy drobno na tarce. Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i imbir - gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencje syropu - około pół godziny. Tak powstały sos studzimy. Ugotowaną dynię rozdrabniamy widelcem i mieszamy z serem oraz wystudzonym sosem imbirowym. Tak powstałym nadzieniem będziemy nadziewać naleśniki. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i odrobinę mleka - mieszając mikserem na wolnych obrotach stopniowo dodajemy mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy cienkie naleśniki, które wypełniamy farszem dyniowym i składamy w trójkąt. Można podawać z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Naleśniki z dynią w sosie imbirowym
Dynię obieramy i usuwamy z niej miękki miąższ, pestki - kroimy w drobną kostkę.
Naleśniki z dynią w sosie imbirowym
Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i imbir - gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencje syropu - około pół godziny.
Naleśniki z dynią w sosie imbirowym
Ugotowaną dynię rozdrabniamy widelcem i mieszamy z serem oraz wystudzonym sosem imbirowym.
Naleśniki z dynią w sosie imbirowym
Smażymy cienkie naleśniki, które wypełniamy farszem dyniowym i składamy w trójkąt.