slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Syrop imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na rozgrzewający syrop. Taki syrop będzie w sam raz gdy wrócimy zmarznięci z dworu. Wystarczy dodać łyżeczkę do herbaty.

Syrop imbirowy

Składniki:

Syrop imbirowy

 

  • 100g świeżego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szkl wody
  • 2 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Syrop imbirowy
Imbir obieramy, najlepiej łyżeczką i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu.

Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na, którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy.

Papkę imbirową wyrzucamy lub dodajemy do herbaty. Można również zapasteryzować przez 10 minut. Smacznego