Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 759]

Kopytka z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka z szybkim sosem grzybowym to doskonała propozycja na prosty obiad. Danie jest pyszna i bardzo sycące.

Kopytka z sosem grzybowym

Składniki:

Kopytka z sosem grzybowym

Ciasto na kopytka:

Dodatkowo:

Sos:

Zasmażka:

  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem grzybowym
Przygotować kopytka.

Obrane ziemniaki należy ugotować w wodzie z dodatkiem soli, a następnie przecisnąć przez praskę/maszynkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. (Ziemniaki można ugotować poprzedniego dnia, ale szybciej jest je potłuc tłuczkiem do ziemniaków - jak są jeszcze gorące.). Wbić jajko i dodać mąkę. Całość porządnie zagnieść na gładkie ciasto i przełożyć na blat uprzednio oprószony mąką.

Z ciasta uformować wałki - o grubości palca u dłoni.

Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pokroić na mniejsze kawałki - skośne. Przy okazji w większym garnku należy zagotować dość mocno osoloną wodą - z odrobina oleju. Ostrożnie powrzucać porcjami kluski, które warto przemieszać, aby się nie posklejały. Gotować około 2- 3 minut - czas licząc od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Można podawać od razu po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni.

Przygotować sos.

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie drobno posiekać), cebulę pokroić w piórka, a grzyby w grubsze plasterki (małe można zostawić w całości). Do rondelka z wodą należy wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, dodać odrobinę soli oraz marchew, wcześniej podsmażoną cebulę oraz grzyby. Wszystko razem gotować do momentu miękkości wszystkich składników.

Przygotować zasmażkę.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę i energicznie mieszając - całość smażyć do uzyskania złotego koloru. Zasmażkę przełożyć do garnka z sosem i mieszać - dopóki zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe kopyta obficie polać sosem grzybowym.