mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Syrop pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taki syrop świetnie smakuje z herbatą czy jako dodatek do deserów:)

Syrop pomarańczowy

Składniki:

Syrop pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Syrop pomarańczowy
Do garnka o grubym dnie wsypuję cukier, wlewam wodę i podgrzewam na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż cukier się rozpuści i na powierzchni pojawią się drobne pęcherzyki. Mieszam syrop od czasu do czasu. Gotuję syrop dotąd, aż syrop zgęstnieje. Wtedy zdejmuję syrop z ognia i pozostawiam do ostudzenia. Dodaję do niego skórkę startą z pomarańczy i cytryny oraz sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Mieszam dokładnie. Syrop można zagotować, przelać do słoiczków i zapasteryzować 10 minut.