anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Syrop ze stokrotek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Poza dobroczynnymi właściwościami ten syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów i deserów.

Syrop ze stokrotek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Syrop ze stokrotek

 

  • stokrotki - ½ kg
  • cytryna - 2 szt.
  • cukier - ½ kg
  • wrząca woda - 3 szk.

 

Sposób przygotowania:

Syrop ze stokrotek
Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoika i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoika ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny. Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn. Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty należy go jeszcze przez chwilę gotować. Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.
Syrop ze stokrotek
Te niepozorne kwiatki zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają min. działanie wykrztuśne.