paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Syrop z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowy syrop który można podawać zarówno dorosłym jak i dzieciom w okresie jesienno zimowym. Naturalny z czarnego bzu, cytryny i cukru.

Syrop z czarnego bzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z czarnego bzu

 

  • bez czarny 1 kg
  • cukier 0,5 kg
  • sok z cytryny z 1 szt
  • woda 0,5 szkl

Sposób przygotowania:

Syrop z czarnego bzu
Czarny bez obrać z gałązek oczyścić dokładnie opłukać i osuszyć. Z cytryny wycisnąć sok dodać do bzu, wlać również wodę. Wsypać cukier.

Całość na małym ogniu około 20 minut ( syropu nie można doprowadzić do wrzenia). Całość przecedzić przez sito, odcisnąć również bez.

Gorący syrop przelać do pasteryzowanych słoiczków, od razu zakręcić. 
Syrop z czarnego bzu
. Z cytryny wycisnąć sok dodać do bzu, wlać również wodę.
Syrop z czarnego bzu
Do czarnego bzu wsyapć cukier i wymieszać
Syrop z czarnego bzu
Całość na małym ogniu około 20 minut ( syropu nie można doprowadzić do wrzenia).
Syrop z czarnego bzu
Całość przecedzić przez sito, odcisnąć również bez.