Sposób przygotowania:
Syrop z czarnego bzu
Czarny bez obrać z gałązek oczyścić dokładnie opłukać i osuszyć. Z cytryny wycisnąć sok dodać do bzu, wlać również wodę. Wsypać cukier.
Całość na małym ogniu około 20 minut ( syropu nie można doprowadzić do wrzenia). Całość przecedzić przez sito, odcisnąć również bez.
Gorący syrop przelać do pasteryzowanych słoiczków, od razu zakręcić.
Całość na małym ogniu około 20 minut ( syropu nie można doprowadzić do wrzenia). Całość przecedzić przez sito, odcisnąć również bez.
Gorący syrop przelać do pasteryzowanych słoiczków, od razu zakręcić.
![Syrop z czarnego bzu Syrop z czarnego bzu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/syrop-z-czarnego-bzu-373527.jpg)
![Syrop z czarnego bzu Syrop z czarnego bzu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/syrop-z-czarnego-bzu-373529.jpg)
![Syrop z czarnego bzu Syrop z czarnego bzu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/syrop-z-czarnego-bzu-373530.jpg)
![Syrop z czarnego bzu Syrop z czarnego bzu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/syrop-z-czarnego-bzu-373531.jpg)