kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nic nie pachnie równie pięknie jak kwiaty dzisiaj róży. Syrop przygotowany z ich płatków jest intensywnie różowy i przepyszny. Bardzo aromatyczny i słodki.

Syrop z dzikiej róży

Składniki:

Syrop z dzikiej róży

podstawowe

  • (na około 1l)
  • 80g róży
  • 160g cukru
  • 500ml wody
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Syrop z dzikiej róży
Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków – są gorzkie.

Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.

Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania.

Przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nakrętka powinna się „wciągnąć”.

Nie ma potrzeby pasteryzować.