Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1426]

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki chłodnik jest idealny na upały, dobrze schłodzony idealnie ugasi pragnienie. Można go podać na lekki obiad lub podwieczorek. Kwaśny za sprawą jagód i słodki za sprawą czekolady i śmietanki, sycący za sprawą makaronu. Wszystko idealnie do siebie

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym

Składniki:

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym

Składniki:

  • 2 szklanki jagód kamczackich ( mogą być borówki )
  • 2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy )
  • cukier do smaku
  • 20 dag makaronu świderek mini czekoladowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do śmietanki
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym
1. Jagody należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować je z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku według uznania. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.

2. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dobrze wystudzić, mieszać go od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę trzeba ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku i chwilę po ubijać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Z kolei czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

5. Schłodzony chłodnik rozlać na talerze, nałożyć porcje makaronu, wyciskać śmietankę i posypać startą czekoladą. Należy od razu podać.

6. Życzę smacznego.



Rady:

Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.