rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Syrop z mniszka lekarskiego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Już w tamtym roku kusiło mnie zrobić ten zdrowotny specyfik. W tym roku nie odpuściłam i mogę cieszyć się wspaniałym i aromatycznym syropem.

Syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

Syrop z mniszka lekarskiego

 

  • Na ok 2,5l syropu

 

  • 750g kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego)
  • 2 kg cukru kryształu
  • 2 litry wody
  • 3 cytryny

Sposób przygotowania:

Syrop z mniszka lekarskiego

Mlecze

Syrop z mniszka lekarskiego
Główki mleczy zbieramy w samo południe, wtedy są najlepiej rozwinięte

Zbieramy główki mleczy, najlepiej w południe kiedy są najbardziej rozwinięte. Wysypujemy je na biały papier i odstawiamy na ok godzinę, by wszelkie robactwa mogły opuścić "teren".

Gotowanie:

Syrop z mniszka lekarskiego
Mlecze od momentu zagotowania gotujemy jeszcze pół godziny

Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i od momentu zagotowania gotujemy ok pół godziny. Następnie przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na jedną dobę.

Przygotowanie syropu:

Syrop z mniszka lekarskiego
Mlecze dokładnie przesedzamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy 3 godziny

Po upływie doby kwiaty przecedzamy najlepiej przez tetrową pieluszkę. Z cytryn wyciskamy sok, również przez pieluszkę, by nie dostały się do syropu żadne zanieczyszczenia. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 3 godziny, by konsystencja jak najbardziej przypominała syrop. Gotowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.