Sposób przygotowania:
Syrop z mniszka lekarskiegoMlecze
Zbieramy główki mleczy, najlepiej w południe kiedy są najbardziej rozwinięte. Wysypujemy je na biały papier i odstawiamy na ok godzinę, by wszelkie robactwa mogły opuścić "teren".
Gotowanie:
Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i od momentu zagotowania gotujemy ok pół godziny. Następnie przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na jedną dobę.
Przygotowanie syropu:
Po upływie doby kwiaty przecedzamy najlepiej przez tetrową pieluszkę. Z cytryn wyciskamy sok, również przez pieluszkę, by nie dostały się do syropu żadne zanieczyszczenia. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 3 godziny, by konsystencja jak najbardziej przypominała syrop. Gotowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.