kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kocham rabarbar bo kojarzy mi się z dzieciństwem i maczaniem go w cukrze. Warto wykorzystać sezon i zachować nieco jego smaku w czarujących kolorem buteleczkach. Zimą, będziecie go wielbić!

Syrop z rabarbaru

Składniki:

Syrop z rabarbaru

podstawowe

Sposób przygotowania:

Syrop z rabarbaru
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w małe kawałki. Zasypujemy cukrem i dodajemy 3-5 łyżek wody. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy maliny i gotujemy jeszcze 5 minut.

Gorący przelewamy do wy pasteryzowanych/wyparzonych butelek.

Owoce pozostałe po gotowaniu syropu można zużyć do ciast, deserów lub jako dżem.