Sposób przygotowania:
Dżem rabarbarowy z cynamonem
Umyty, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar przełożyć do garnka. Zasypać rabarbar połową z całej ilości białego cukru z dodatkiem waniliowego cukru i odstawić rabarbar z cukrem, by owoc puścił sok (będzie to trwać ponad 3 godziny). Jak rabarbar puści sok pozostałą ilość białego cukru zagotować ze szklanką wody, aż do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Rozpuszczony w wodzie cukier, z którego powstał jakby słodki syrop, dodać do rabarbaru z cukrem w garnku. Na koniec do rabarbaru z cukrami dodać cynamon. Nastawić rabarbar na gotowanie na niedużym ogniu. Gotować dżem, aż rabarbar się usmaży i uzyska zadowalającą konsystencję dżemu. Pamiętać, by zamieszać od czasu do czasu zawartość garnka podczas gotowania, by dżem się nie przypalał. Gotowy, gorący dżem przelewać do słoiczków, które należy od razu zakręcać i odwracać do góry dnem.