nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Dżem rabarbarowy z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny dżem o słodko - kwaskowatym smaku, świetnie nadaje się do wszelakich wypieków, czy do smarowania kanapek lub naleśników.

Dżem rabarbarowy z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem rabarbarowy z cynamonem

 

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg białego cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dżem rabarbarowy z cynamonem
Umyty, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar przełożyć do garnka. Zasypać rabarbar połową z całej ilości białego cukru z dodatkiem waniliowego cukru i odstawić rabarbar z cukrem, by owoc puścił sok (będzie to trwać ponad 3 godziny). Jak rabarbar puści sok pozostałą ilość białego cukru zagotować ze szklanką wody, aż do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Rozpuszczony w wodzie cukier, z którego powstał jakby słodki syrop, dodać do rabarbaru z cukrem w garnku. Na koniec do rabarbaru z cukrami dodać cynamon. Nastawić rabarbar na gotowanie na niedużym ogniu. Gotować dżem, aż rabarbar się usmaży i uzyska zadowalającą konsystencję dżemu. Pamiętać, by zamieszać od czasu do czasu zawartość garnka podczas gotowania, by dżem się nie przypalał. Gotowy, gorący dżem przelewać do słoiczków, które należy od razu zakręcać i odwracać do góry dnem.
Dżem rabarbarowy z cynamonem
Obrany i pokrojony rabarbar zasypany połową z całej ilości białego cukru.
Dżem rabarbarowy z cynamonem
Rabatbar,który pod wpływem dodanego cukru puścił sok z dodatkiem syropu na bazie wody zagotowanej z białym cukrem.
Dżem rabarbarowy z cynamonem
Rabarbar z dodatkiem białego i waniliowego cukru z dosypanym na sam koniec mielonym cynamonem.
Dżem rabarbarowy z cynamonem
Dżem rabarbarowy podczas gotowania na niedużym płomieniu.