Sposób przygotowania:
Syrop z rabarbaru i truskawek
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki- kroimy na 4 części. Wodę zagotowujemy z cukrem i dodajemy owoce. Gotujemy , często mieszając przez 25 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i gotujemy jakieś 2-3 minuty Całość przelewamy na sito i odstawiamy do ocieknięcia. Po osączeniu zagotowujemy ponownie i przelewamy do wygotowanych butelek, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut i obracamy do góry dnem. Zostanie nam dość dużo odpadu, z którego pozostałej możemy przygotować mus. Możemy wykorzystać go do gofrów, deserów, ciast - to już należy do Was. Wystarczy zmiksować papkę blenderem i dodać jeszcze 200 g cukru, ale fix czy cukier żelujący. Zależy jak gęsty będziecie chcieli otrzymać lub jak bardzo jest syrop odcedzony. Smacznego:)