Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Szarlotkowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle puszyste muffinki, których tajnym składnikiem jest... oranżada!

Szarlotkowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotkowe muffinki

 

  • 220 g mąki pszennej,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 150 ml oranżady (lub innego gazowanego napoju),
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • cynamon mielony,
  • składniki na kruszonkę: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki mąki.

Sposób przygotowania:

Szarlotkowe muffinki
1. Składniki mokre wymieszać trzepaczką (jaja, olej, oranżada). 2. Składniki suche wymieszać w osobnej misce (mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól). 3. Zawartość obu misek połączyć. 4. Przygotować nadzienie: jabłka obrać, umyć, pokroić w kostkę i przyprawić cynamonem. 5. Foremki do muffinek wypełnić masą do połowy wysokości. Włożyć kilka kostek jabłek, posypać kruszonką. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka (ok. 20 minut). Smacznego!
Szarlotkowe muffinki
Składniki mokre mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki
Szarlotkowe muffinki
Składniki suche wymieszać w osobnej misce
Szarlotkowe muffinki
Połączyć zawartość obu misek w jedną - bardzo ostrożnie
Szarlotkowe muffinki
Wypełnione masą i jabłkami foremki, posypać kruszonką i piec