Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Szaszłyk z baraniego udźca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szaszłyk barani jest pysznym ale mało popularną w Polsce potrawą

Szaszłyk z baraniego udźca

Składniki:

Szaszłyk z baraniego udźca

 

  • 1 kg chudego udźca baraniego
  • 3 średnie cebule
  • 3 strąki papryki
  • 4 papryczki pepperoni
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z baraniego udźca
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony i ścięgna. Pokroić w grubą kostkę (5x5x5 cm) Cebulę obierać i pokroić w grube plastry. Papryki i papryczki peperoni podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Umyć, osuszyć i pokroić na kwadraty mniej więcej o boku 5 cm. Pomidory umyć i pociąć na ćwiartki. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć sproszkowaną słodką papryką. Tak przygotowane składniki nadziewać na przemian na rożno (lub ostro zakończone patyki). Tak przygotowane szaszłyki posmarować ze wszystkich stron olejem. Umieścić na ruszcie i grillować przez ok. 20 min. Podczas grillowania szaszłyki co jakiś czas obracać. Podawać z ostrymi sosami.