Sposób przygotowania:
Szaszłyk z baraniego udźca
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony i ścięgna. Pokroić w grubą kostkę (5x5x5 cm) Cebulę obierać i pokroić w grube plastry. Papryki i papryczki peperoni podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Umyć, osuszyć i pokroić na kwadraty mniej więcej o boku 5 cm. Pomidory umyć i pociąć na ćwiartki. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć sproszkowaną słodką papryką. Tak przygotowane składniki nadziewać na przemian na rożno (lub ostro zakończone patyki). Tak przygotowane szaszłyki posmarować ze wszystkich stron olejem. Umieścić na ruszcie i grillować przez ok. 20 min. Podczas grillowania szaszłyki co jakiś czas obracać. Podawać z ostrymi sosami.