Sposób przygotowania:
Jagnięcina duszona w warzywach
Steki baranie zalać jogurtem i zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce *. Wyjąć. Umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć chude mięso i pokroić jak na gulasz ( wiem, że to profanacja ale ja lubię gulasz z chudego mięsa , a to co odkroję wykorzystam na wywar ). W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić odkrojone kawałki- obrumienić. Wyjąć. Dołożyć mięso na gulasz i obsmażać na rumiano. Wyjęte kostki i tłuszcz zrumienione na początku zalać wodą i gotować. Obrać i pokroić w grube kawałki cebulę i ziemniaki , marchew w plasterki , cukinię w pół plasterki ,paprykę w grube paski , a kapustę w kostkę. Wrzucić do garnka z mięsem . Zamieszać i dusić na małym gazie co trochę mieszając ( warzywa puszczają sok ) ok. 20 minut. Dołożyć przyprawy. Pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gulaszu. Odcedzić wywar z kostek i tłuszczu jagnięcego i wlać do garnka ( gdyby przy kostkach było jeszcze jakieś chude mięso- odkroić i wrzucić do garnka). Dusić aż mięso będzie bardzo miękkie. Jeśli trzeba zagęścić gulasz mąką i doprawić do smaku ( można dodać np. koncentratu pomidorowego). * Moczę jagnięcinę, baraninę i dziczyznę w jogurcie by pozbyć się ich specyficznego zapachu. * Pewnie można dodać jeszcze inne warzywa typu: brukiew, dynia, pasternak, fasolka szparagowa, groszek cukrowy.