Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jagnięcina duszona w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Coś w rodzaju gulaszu mięsno -warzywnego. Robię je z różnego rodzajami mięs- z jagnięciną pierwszy raz.

Jagnięcina duszona w warzywach

Składniki:

Jagnięcina duszona w warzywach

 

  • 4 małe steki jagnięce
  • 4 cebule ( dałam podłużne )
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 1 papryka świeża żółta
  • 3 pomidory
  • 1 marchew
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 liście białej kapusty
  • papryka mielona do smaku
  • 1 łyżka płatków paprykowych
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • cząber czerwony do smaku
  • przyprawa do zup i sosów płynie do smaku
  • koncentrat pomidorowy do smaku opcjonalnie
  • 3 łyżki olej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki bulionu ( baraniego, warzywnego lub drobiowego)
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia opcjonalnie
  • natka pietruszki ( ok. 1/2 szklanki usiekanej)

 

Sposób przygotowania:

Jagnięcina duszona w warzywach
Steki baranie zalać jogurtem i zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce *. Wyjąć. Umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć chude mięso i pokroić jak na gulasz ( wiem, że to profanacja ale ja lubię gulasz z chudego mięsa , a to co odkroję wykorzystam na wywar ). W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić odkrojone kawałki- obrumienić. Wyjąć. Dołożyć mięso na gulasz i obsmażać na rumiano. Wyjęte kostki i tłuszcz zrumienione na początku zalać wodą i gotować. Obrać i pokroić w grube kawałki cebulę i ziemniaki , marchew w plasterki , cukinię w pół plasterki ,paprykę w grube paski , a kapustę w kostkę. Wrzucić do garnka z mięsem . Zamieszać i dusić na małym gazie co trochę mieszając ( warzywa puszczają sok ) ok. 20 minut. Dołożyć przyprawy. Pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gulaszu. Odcedzić wywar z kostek i tłuszczu jagnięcego i wlać do garnka ( gdyby przy kostkach było jeszcze jakieś chude mięso- odkroić i wrzucić do garnka). Dusić aż mięso będzie bardzo miękkie. Jeśli trzeba zagęścić gulasz mąką i doprawić do smaku ( można dodać np. koncentratu pomidorowego). * Moczę jagnięcinę, baraninę i dziczyznę w jogurcie by pozbyć się ich specyficznego zapachu. * Pewnie można dodać jeszcze inne warzywa typu: brukiew, dynia, pasternak, fasolka szparagowa, groszek cukrowy.