Sposób przygotowania:
Kotlety jagnięce z miodową dynią
Kotlety jagnięce umyć i osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i papryką, lekko natrzeć. Dynię obrać, pokroić w średnią kostkę. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Zagotować wodę dodając 1/2 łyżeczki cukru i łyżkę soli.
Włożyć do naczynia dynię przykryć i gotować 12 minut, tak by nie była całkiem miękka. Imbir obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony. Gdy dynia będzie gotowa w drugim garnku rozgrzać mocno miód, dodać przygotowany imbir, chwilę przesmażyć. Dodać do tego ugotowaną dynię. Wymieszać wszystko razem.
Na koniec smażenia jagnięciny dolać metaxę i podpalić. Gdy wyparuje alkohol, kotlety są gotowe do podania.
Wyłożyć na talerz dynię, kotlety i polać sosem wytworzonym z mięsa i metaxy.
Można również polać oliwą z oliwy.
Włożyć do naczynia dynię przykryć i gotować 12 minut, tak by nie była całkiem miękka. Imbir obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony. Gdy dynia będzie gotowa w drugim garnku rozgrzać mocno miód, dodać przygotowany imbir, chwilę przesmażyć. Dodać do tego ugotowaną dynię. Wymieszać wszystko razem.
Na koniec smażenia jagnięciny dolać metaxę i podpalić. Gdy wyparuje alkohol, kotlety są gotowe do podania.
Wyłożyć na talerz dynię, kotlety i polać sosem wytworzonym z mięsa i metaxy.
Można również polać oliwą z oliwy.
redakcja
Marika-