Baranina to mięso z owcy lub barana. Jest jednym z popularniejszych mięs używanych w kuchni europejskiej.
Świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia i grillowania. Udziec z baraniny można dodatkowo faszerować i nadziewać.
Mięso baranie doskonale smakuje mocno przyprawione, np. pieprzem cayenne, chili, cząbrem lub curry.
Udziec barani, karkówka, comber – jak dzieli się półtusze?
Półtusze baranią dzieli się na:
-
ogon,
-
comber,
-
górkę,
-
karkówkę,
-
udziec,
-
mostek,
-
goleń tylną
-
i goleń przednią.
Mięso grupuje się również ze względu na wiek, a także
stopień otłuszczenia zwierzęcia. Baraninę otrzymuje się z samic w wieku lat dwóch, a także kastrowanych samców (także w tym samym wieku). Jest ona tłusta, ciemnoczerwona i ma intensywny smak.
Mięso osobników do maksymalnie 12-go miesiąca życia nazywane jest jagnięciną (jasnoczerwona z niewielką ilością białego tłuszczu).
Zastosowanie kulinarne baraniny – baranina pieczona, duszona, smażona i marynowana
Najcenniejszą częścią tuszy baraniej jest grzbiet z antrykotem, combrem i polędwicą. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, i grillowania. W kuchni szerokie zastosowanie mają również golenie, karczki, łopatki i mostki –
można je piec, marynować i dusić. Udziec z owcy nadziewa się lub faszeruje. Piecze się go
w całości lub w mniejszych kawałkach.
Kebab z baraniny, pilaw, musaka i haggis – światowe dania z mięsa owczego i baraniego
Baranina jest podstawą wielu popularnych dań, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i Azjatyckiej. Z mięsa owczego przygotowuje się m.in.
pilaw (potrawa z ryżu, warzyw i kawałków mięsa),
musakę (grecka zapiekanka na bazie mięsa i warzyw),
Irish stew (duszona cebula, z ziemniakami i mięsem),
Kofty (tureckie wałeczki z mięsa) i
haggis (owcze żołądki z nadzieniem z podrobów). Baranina jest również popularna w muzułmańskim kręgu kulturowym, gdzie religia zabrania jedzenia wieprzowiny. Robi się z niej tam m.in.
kebaby (mięso podawane z surówką w picie lub bułce, polane różnymi sosami) i
tadżiny (danie na bazie duszonych warzyw, ciecierzycy i mięsa owczego).
Zapraszamy do korzystania z przepisów na baraninę przygotowanych przez naszych użytkowników!
Zdjęcie: Fotolia