Sposób przygotowania:
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem
Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.
Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry.
Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia.
Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem.
Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej usmażone szaszłyki. Szaszłyki delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry.
Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia.
Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem.
Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej usmażone szaszłyki. Szaszłyki delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
SylaUla
mocsłodkości