SUPERPRZEPIS

Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem Więcej zdjęć (3)

Zapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta.

Składniki:

Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem

 

  • 500 g łopatki jagnięcej

 

  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki

 

  • 1 łyżeczka kuminu

 

 

  • 2 cebule

 

  • kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych

 

  • 1 szklanka kaszki bulgur

 

  • ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza)

 

  • 1 łyżka zielonej pasty curry

 

  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem
Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.

Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry.

Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia.

Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem.

Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej usmażone szaszłyki. Szaszłyki delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem
Na patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso, cebulę i pomidorki.
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem
Szaszłyki smażymy na gorącej patelni grillowej.