Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Szaszłyki pieczone w sreberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne szaszłyki z kurczakiem,ziemniakiem,boczkiem i papryką

Szaszłyki pieczone w sreberkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki pieczone w sreberkach

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka (dowolna)
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1/2 kg małych ziemniaków (mniej więcej takiej samej wielkości)
  • przyprawa do szaszłyków
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Szaszłyki pieczone w sreberkach
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Pokroić w sporą kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w pół centymetrowe plasterki.Boczek pokroić na grubsze plasterki.Paprykę umyć i pokroić na kawałki .Wszystkie pokrojone kawałki warzyw i mięsa wymieszać z odrobina oliwy.Na wykałaczki nadziewać na przemian ziemniak ,kurczak,papryka,boczek.Szaszłyki posypać przyprawą z każdej strony. Każdy szaszłyk zawinąć w kawałek foli aluminiowej (matową strona na wierzch).Ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na najwyższy poziom. Piec przez ok. 25-30 minut.
Szaszłyki pieczone w sreberkach
Pokrojone warzywa i mięso skropić oliwą i nadziewać na wykałaczki
Szaszłyki pieczone w sreberkach
Przygotowane szaszłyki posypać przyprawą do szaszłyków i każdy zawinąć w folię aluminiową
Szaszłyki pieczone w sreberkach