Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Szaszłyki z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybko, tanio, smacznie.....

Szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki:

Szaszłyki z mięsa mielonego

 

  • 400 g mięsa mielonego (mieszanego)
  • 1-2 jajka
  • 1 czerstwa bulka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z mięsa mielonego
Bułkę namoczyć w mleku. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mięso mielone wlożyć do miski, dodać jajko, odciśniętą z mleka bulkę, posiekaną natkę i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać (jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dodać drugie jajko i 1-2 lyżki przegotowanej wody). Z dobrze wymieszanej masy uformuj kulki troszkę większe od od orzecha wloskiego, obtocz w mące, skrop olejem i ulóż na tacce do grillowania. Piec ok.15 minut często obracając. Gdy kulki będą już zlociste, nabij je na patyczki i jeszcze kilka minut podpiecz . Podawaj z dipem czosnkowym lub jogurtowym....