Sposób przygotowania:
Szaszlyki z watróbka drobiowa
Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki).
kinga
Sarenka
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]
kinga
Ale boczek swietnie pasuje do szaszlyków:))
msewka
Sarenka
Jolanta27
Sarenko cała moja rodzinka przepada za wątróbką, a już głównie ja, mój mąż i oczywiście... najważniejsza... moja Jasmincia. 5 - teczka i w wiadome miejsce, czyli do ulubionych.:):)
A.B.
zulka