anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Szczaw po wiejsku mojej babci

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak ugotowany szczaw jest pyszny,roztrzepane jajka dają smak. :)

Szczaw po wiejsku mojej babci

Składniki:

Szczaw po wiejsku mojej babci

 

  • 40 dkg szczawiu świeżego (koniecznie z ogonkami)
  • 3 litry wody
  • 1 kostka warzywna
  • 1 czubata łyżka kucharka lub dowolnej przyprawy
  • 1 gęsta śmietana 18%
  • 7 jajek
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały pęczek koperku
  • Do szczawiu nie dajemy żadnego tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Szczaw po wiejsku mojej babci
Szczaw przebrać ,umyć pokroić( u nas kroimy trochę grubiej,bo taki lubimy) Wrzucić szczaw do garnka,zalać 3 litrami wody,dodać kostkę warzywną ,łyżkę kucharka,sól do smaku ,gotować 20 min na małym ogniu.. Gdy szczaw się ugotuje, roztrzepać jajka,wlać do szczawiu i gotować jeszcze10 min.. Po tym czasie,wyłączyć gaz,do miseczki wlać śmietanę,dodać gorącego szczawiu , dokładnie wymieszać i wlać do garnka, dobrze wszystko wymieszać. Na końcu wsypać umyty i posiekany koperek. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami. Smacznego:)