bmacieja

bmacieja

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Szczawiowo-mniszkowa zupa przecierana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa smaczna, zdrowa i pełna witamin :)

Szczawiowo-mniszkowa zupa przecierana

Składniki:

Szczawiowo-mniszkowa zupa przecierana

 

  • 400 g młodego szczawiu
  • 100 g listków mniszka lekarskiego
  • 1 cebula
  • 1l gorącego wywaru rosołowego
  • 1 jajko kurze
  • kilka jajek przepiórczych
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowo-mniszkowa zupa przecierana
Umyć dokładnie szczaw i mniszek, dobrze osaczyć, pokroić i potem dusić przez kilka minut na małym ogniu na łyżce masła. Dolać wywar i gotować przez ok. 15 minut. Żółtko jaja roz­mieszać z pieprzem cayenne i szczyptą soli, dodać do tego 6 łyżek gorącej zupy. Następnie zupę przetrzeć przez sito, do­prawić do smaku solą i piep­rzem cayenne. Wlać do bulionówek i posypać na wierzchu startym żółtkiem i białkiem - ugotowanym wcześniej na twardo. Ozdobić listkami szczawiu. Dołączyć ugotowane jaja przepiórcze.