Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szparagi podane ze słodkim, owocowym sosem.

Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym

 

  • 1 pęczek białych szparagów
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 czubate łyżki borówek do mięs i serów
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym
Szparagi należy obrać, a następnie odciąć im twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi przełożyć do garnka (najlepiej umieścić je w garnku "na stojąco") zalać wodą. Do wody dodać odrobinę soli i cukier. Szparagi ugotować do miękkości i odcedzić. Do przełożonych do garnuszka borówek dodać tarty chrzan i śmietanę. Wszystko podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Sosem polać ugotowane szparagi i podawać.
Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym
Obrane pozbawione twardych końcówek i ugotowane szparagi.
Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym
Przełożone do garnuszka borówki z dodatkiem chrzanu i śmietany.
Szparagi z sosem borówkowo-śmietanowym
Wszystkie składniki sosu wymieszane i podgrzane.