Sposób przygotowania:
Szpecle po polsku wg Alex
Do mąki i jajka dodać wodę z mlekiem w proporcji pół na pół. Zmiksować ciasto. Ma być gęstej konsystencji, ale nie twarde. Zagotować wodę z solą w garnku. Na zwilżoną deskę Wyłożyć część ciasta, rozprowadzić i nożem maczanym we wrzątku zrzucać długie kluseczki do wody. Gotować ok. 1minuty od wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Cebule obrać, oczyścić i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Wrzucić kluseczki, wymieszać, chwilę razem smażyć. Podlać śmietanką i posypać startym na tarce żółtym serem. Wymieszać dokładnie. Doprawić wg własnego smaku solą i pieprzem (ja daję tylko pieprz bo ser jest wystarczająco słony), wymieszać, przykryć pokrywką aż ser się rozpuści i przypiecze na dnie. Można przemieszać i jeszcze raz przypiec ser od dołu. Podawać od razu.