VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Szpianakowo żurawinowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe szpinakowe babeczki z słodkim nadzieniem żurawinowym. Połączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru.

Szpianakowo żurawinowe muffinki

Składniki:

Szpianakowo żurawinowe muffinki

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki szpinaku (mrożonego)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g konfitury żurawinowej
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Szpianakowo żurawinowe muffinki
Szpinak rozmrażamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy szpinak z olejem oraz partiami mąkę z proszkiem.

Do foremek na muffinki wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy.

Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.