RoMaDan

RoMaDan

Kucharz
[Przepisów: 7]

Szybka chińska zupka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

szybka smaczna zupka do zaskoczenia ukochanej / ukochanego

Szybka chińska zupka

Składniki:

Szybka chińska zupka

 

  • 3 cm kawałek imbiru
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 10cm kawałek białego pora
  • mała marchewka
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • łyżka oleju roślinnego
  • curry - 1 łyżeczka
  • łyżka pędów bambusa
  • grzybki shitake
  • makaron ryżowy lub pszenny (chow-mien)
  • kapusta pekińska - garść

Sposób przygotowania:

Szybka chińska zupka
Czosnek drobno poszatkować. Cebulkę pokroić w piórka, imbir w słupki, marchewka w maleńkie słupki, por pokroić w słupki. Do garnka wlać olej, podgrzać, dodać czosnek, cebulkę, por i imbir, 30 sek. mieszać, zalać zimną wodą 3/4 litra. Doprowadzić do wrzenia, w tym czasie pokroić w kostkę pierś, pokroić w paski wcześniej namoczone grzyby, odsączyć pędy bambusa, pokroić kapustę. Dodać do wywaru pierś z warzywami i gotować 10-15 min. pod koniec gotowania dodać sos sojowy do smaku, można przyprawić na sam koniec olejem sezamowym, jednak ze względu na specyficzny smak - jak kto lubi. Przed końcem dodać kapustę pekińską oraz makaron. Podawać w małych miseczkach i jeść oczywiście pałeczkami. Siorbanie na wschodzie jest wyrazem uznania dla kucharza, więc siorbać ile wlezie i komplementować gospodarza. Smacznego. Może później wrzucę zdjęcie. Oczywiście można dodać np. kukurydzę z puszki, zielony groszek lub zieloną fasolkę. Jak kto woli.