Sposób przygotowania:
Szybka chińska zupka
Czosnek drobno poszatkować. Cebulkę pokroić w piórka, imbir w słupki, marchewka w maleńkie słupki, por pokroić w słupki. Do garnka wlać olej, podgrzać, dodać czosnek, cebulkę, por i imbir, 30 sek. mieszać, zalać zimną wodą 3/4 litra. Doprowadzić do wrzenia, w tym czasie pokroić w kostkę pierś, pokroić w paski wcześniej namoczone grzyby, odsączyć pędy bambusa, pokroić kapustę. Dodać do wywaru pierś z warzywami i gotować 10-15 min. pod koniec gotowania dodać sos sojowy do smaku, można przyprawić na sam koniec olejem sezamowym, jednak ze względu na specyficzny smak - jak kto lubi. Przed końcem dodać kapustę pekińską oraz makaron. Podawać w małych miseczkach i jeść oczywiście pałeczkami. Siorbanie na wschodzie jest wyrazem uznania dla kucharza, więc siorbać ile wlezie i komplementować gospodarza. Smacznego. Może później wrzucę zdjęcie. Oczywiście można dodać np. kukurydzę z puszki, zielony groszek lub zieloną fasolkę. Jak kto woli.
marietta